de speeltuin

het verhaal van het restaurant
start en homeoverzicht hoe de s[peeltuin iongedeeld was

gids en paginaoverzicht

 1946 'The Little One': het kolengestookte zelfgebouwde treintje van Antoon Schoenmakers.
De speeltuin was een belangrijk onderdeel  van de attractie 'Tilburgs Dierenpark'. Voor de schoolreisjes was het een ideale combinatie: Het leuke  educatieve dierenpark en de recreatieve speeltuin.

 

Elk jaar werd geprobeerd wat nieuws te maken  en het bestaande  te verbeteren. Kijk op de plattegrond van de speeltuin om een indruk van de indeling te krijgen.

 

 

1946 de glijbaan van hout!

 

 

De poppenkast en de snoepkiosk hoorden ook bij de speeltuin.

Deze drie foto's zijn van de familie Kuijlen en gemaakt in 1952.

 

   

 

 

 

 

Deze foto is van omstreeks 1950.

Aan de boom rechts hangt de Pivado luidspreker waardoor de 'verloren' kinderen gemeld werden. Het geluid was zeer nasaal: 'willen de ouders van Jantje met de blauwe pofbroek hun kind op komen halen in het restaurant......'

 

Leo Schoenmakers 1946.

De zoon van Antoon de maker van the Little One, het stoomtreintje dat in 1946 rondjes reed in de speeltuin.

 

De foto is eigendom van Chantal van Erve-Schoenmakers. De moeder van Chantal heette Tos van Dijk. Via de stamboom toelichting kunt op Nicolaas van Dijk klikken voor meer informatie over het familieverband.


De Pony's waren beslist het spannendste deel van de speeltuin. Lekker hard  rondjes draven in de ponykraal. Je moest ze wel kennen want ze hadden allemaal hun eigen streken. Blacky wist precies hoe hij onder de laaghangende takken door moest lopen om er voor te zorgen dat je eraf viel. De ponynamen: Corry, Bles, Blacky, Til, Tony, Bonte, Boy, Fem, Nel.

 

Ook deze foto is van de familie Kuijlen uit 1952. Op de ponywagen meerijden was een echt avontuur!  Rechts voor Cees Wouters, dan Jan Vinkx. Of de twee jeugdige bijrijders Frans van Boxtel en Harry Bergmans zijn is niet zeker te zeggen. Zij hielpen graag mee in de vakantie en kwamen in 1953 in dienst.