gids en paginaoverzicht

Restaurant Tilburgs Dierenpark

 

platytegrondindeling van het restaurantAndriesstart en homespeeltuin overzicht

 

ober

              

 

Als er over restaurant dierenpark gesproken wordt, zijn dit de eerste namen die onmiddellijk boven komen; Jos en Luus Andries van Dijk, Pierre Ijzermans en Christ Wagemakers. Zij waren de belangrijkste mensen die het restaurant lieten draaien.

 

Het restaurant was alleen in het zomerseizoen open.  De familie Andries woonde er in de zomer ook. Op de plattegrond is te zien dat de slaapkamer links achter de keuken was gebouwd samen met de uitbreiding van het restaurant met een 'luxe' toiletgroep.

 

Jos had de leiding, Luus de huishoudelijke dienst en Christ Wagemakers was de keukenchef. Natuurlijk ook een hele reeks seizoenhulpen, obers en koks. De meesten zijn te vinden op de lijst van de werkers. In de winter ging Jos Andries voor de firma kanaries opkopen.

 

Hier  een blik, vanaf de buiten toilettengroep, over het terras op het zand in de richting van de hoofdpad.

 

links schoolreisje op terras

 

 

Op de foto hieronder het betegelde terras. De bediening was in de de jaren vijftig nog zeer chique en de obers moesten hun geld verdienen met fooien en bedieningsgeld wat toen nog niet in de consumptieprijzen was  inbegrepen. Obers hadden een bescheiden garantie loon en moesten het van de fooien hebben.

Pierre Ijzermans bedient hier Mini Kuijlen dochter van Marie Kuijlen-van Dijk (1.1.3).


Verhaal van Jan Ijpelaar: Klik hier

 Frappant was de betrokkenheid van de familie Ijzermans. De twee broers Pierre en Janus, de vrouw van Pierre en de twee zonen van Pierre Ad en Theo hebben er allemaal gewerkt. Tiny Kruijssen is in 1947 als seizoensober in het restaurant begonnen . Lex Shoenmakers, Jo Wezenbeek en...waarschijnlijk worden er een aantal vergeten.  Van sommige hebben we wat meer gegevens klik hier: werkers. Graag een emailtje met de namen als u ze kent. 


En dan de leden van de fameuze biljartclub;

 

Ouwe Niek, 
Joanus de Visboer, 
Fransje Naaijkens,
 Notaris Houben', 
Henk Cuenen, 
Harrie van Casteren,
van Poppel. 

 

Er waren 3 verschillende terrassen. Op het betegelde terras was bediening op het aangrenzende zand terras tussen de bomen was het zelfbediening en op het zandterras aan de andere kant bij de dienstpad was consumptie niet verplicht en konden schoolreisjes hun boterhammetjes opeten. Daar was aan de achterkant van de keuken ook een friet luikje waar je een zak patat kon kopen.

 


De speeltuin werd jaarlijks opgeknapt en er kwamen nieuwe toestellen bij. In de hoek achter tegen de bruine berenkooi aan, heeft een kolengestookt treintje gelopen van mijnheer Schoenmakers. Eden schitterend mechaniek dat na elke rondrit geolied moest worden. De luidsprekers van Pivado die de ouders van de verloren gelopen kinderen opriep hun kind te komen ophalen, had een zeer typisch nasaal geluid.

 

 

De kassa in het restaurant was een enorm bakbeest van NCR en er konden wel 9 obers gelijktijdig onder een eigen nummer werken. De ober sloeg de bedragen van zijn bestelling aan en ging met de bon langs het buffet waar altijd minstens 3 man achter stonden. Hij annonceerde zijn bestelling en begon de nodige glazen op zijn plateau te zetten. De koffie ging er het laatst op dan bleef hij warm.

 

's Avonds bij het afrekenen werd het totaal van zijn omzet afgedraaid en moest dat geld afgedragen worden aan de kastelein of de boekhouder. Wat er over was mocht hij houden dat was de fooi en bedieningsgeld.

 

Grote onenigheid ontstond als er een 'nieuwe' ober bijliep die zijn bestellingen op het nummer van zijn collega intikte. Er zat dan niets anders op dan van alle obers samen de omzet op te tellen. Alle beurzen werden opgeteld en het totale bediening en fooiengeld bepaald. Er werd dan hoofdelijk gedeeld. De harde werkers die meer omzet en fooi hadden gekregen, vonden dat niet leuk.