harry

startstamgids

 

Cees (H.C. 1.1.6) van Dijk 07-06-1909 

getrouwd met Cor (C.J.P.) Jole

de kinderen: Cees en Anny

 

 

firma Ornisa

vogel en dierenhandel

1927 Fabrieksstraat 6, Tilburg


Begonnen en opgericht door Cees (1.1.6) van Dijk later met zijn zoon Ceesje. Ornisa handelde ook in vogelkooien hetgeen hem niet in dank werd afgenomen door Jan (1.1.4) (Vokofa) die in 1924 al een vogelkooienfabriek had. Merkwaardig is dat Cees in 1927 ingetreden is bij de firma C. van Dijk &  Zn., hetzelfde jaar weer is uitgetreden en de firma Ornisa heeft ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

In de beginjaren (1910?) heeft Cees samen met Jan van Dijk in het pand aan de Stedekestraat 24 het bedrijf gevoerd. Later was hier Vokofa ( Jan 1.1.4) gevestigd.

 

In de jaren 50 heeft Cees jr. aan de Gilzerbaan een groot complex met kooien en voorraad schuren gebouwd voor zijn handel. Er is daar ook menigmaal gefeest met deFlamingo's (Voetbal).

Het bedrijf Ornisa concurreerde met Fa. C. van Dijk en Zn. en was zeer inventief in het ontwikkelen van nieuwe aanvoerlijnen en het uitspelen van de leveranciers tegen zijn (concurrerende) broers.
.


Erg boos was de familie toen Cees  (1.1.6) en Nico (1.1.1) samen per schip (de.ms Lekkerkerk) naar Zuid Amerika voeren. Bij terugkomst b;leek uit het scheepsmanifest dat de Tapirs die Nico dacht gekocht te hebben door Cees als zijn eigendom waren vermeld.

 

In ons archief hebben we helaas geen foto's van Ornisa. Slechts het magazijn in de Fabrieksstraat hebben we op foto:


Een advertentie uit een Amerikaans 'Pet' Magazine.

Ornisa zocht de concurrentie met de firma C.van Dijk,

plm. 1956.

 

adv

magazijnen in de Fabrieksstraat.
foto: Qriel van Dijk juni 2006