1939 Naar New York en Terug

start-home Q.P.C (1.1.7) van Dijkgids en pagiona overzichtnaar het hoofdstuk reizen 

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

In 1939 toen de oorlogsdreiging al over Europa hing, is er een kanarie transport van de firma van Dijk naar New York per schip geweest. Het jaartal van de reis blijkt ook uit de kaart (onderaan de pagina) die Christ (Q.P.C. 1.1.7) vanuit London, al op de terugweg,  naar huis stuurde. De wereldtentoonstelling die hij en medereiziger Jos Andries bezochten, werd in 1939 gehouden en is op de achtergrond van een van de reisfoto's te herkennen. Opmerkelijk is dat zowel de ms Zaandam als de Triffels, waarmee hij in 1935 naar India voer, later zijn getorpedeerd. Bij aankomst in New York moest het grootste deel van het geld (deviezen bepalingen) aan de douane gegeven worden. Bij vertrek kreeg je je geld weer terug bij inlevering van het document.  Uit dit document  blijkt ook dat Christ (Q.P.C 1.1.7) van Dijk met de Nieuw Amsterdam naar New York voer en dat het doel van de reis en de bestemming, Odenwalt bird Co., (Mr. Max Stern) in New York was. Ook toen al een erg belangrijke klant van de firma van Dijk. Tot ver in de 60iger jaren is die relatie blijven bestaan. De naam van Odenwalt is wel een aantal malen gewijzigd o.a. in Star Bird Co, Hartz Mountain Supplies. De terugreis werd gemaakt met de ms.Zaandam.
1938

 

De m.s. Nieuw Amsterdam (links boven) is gebouwd in 1938 en gesloopt in 1954. Dit schip was de trots van de Holland America Line en van Nederland.
Links boven  de beroemde Jungle Bar en rechts de eetzaal. De muziek die u hoort was een van de favoriete liedjes bij het sluiten van de bar. Kijk hier rechts op een film over de doop in 1938!

 

meeuw
De m.s. Nieuw Amsterdam is gebouwd in 1938 en gesloopt in 1954. Dit schip was de trots van de Holland America Line en van Nederland.

 

Crist van Dijk reisde samen met Jos Andries, de latere man van Lucia van Dijk. De storm en sloepenrol fotos zij gemaakt op de terugweg. Er is een mooi boek over de ms Zaandam geshreven door Henk Top.De ms Zaandam (hierboven en hieronder).
Bouwjaar 1938. Tonnage 10903. Werf: Wilton Fijenoord Schiedam. Eigenaar: de Holland America Lijn.
Korte Historie. Op weg van Kaapstad naar New York op de Atlantische Oceaan ten noorden van Recife (01.16NB en 36.51WL) getorpedeerd door de U 174. Er waren 124 slachtoffers. Drie opvarenden werden na 83 dagen van een vlot opgepikt.


Een stevig zeetje noemde Christ van Dijk deze deining. Klik op de foto's voor een grotere afbeelding van de sloepenrol en de deining fotos.


de tekst van de briefkaart die op de terugweg in London verstuurd is:

r.m.s. Zaandam
Beste vrouw,
Je ziet nu kom ik toch nog in de gelegenheid je een briefje te schjrijven.

Hoe gaat het in Holland met jouw en onze kleine Nelly alles toch zeker nog goed en gezond niet?
Nou met mij gaat ook alles reusachtig hoor ben nog goed gezond en heb alles wat ik maar verlangen kan.
z.oz
Als je deze kaart ontvangt ben ik misschien reeds thuis. In new York heb ik zowat alles gezioen, ben ook naar de wereldtentoonstelling geweets, en heb daarvan een verrassing voor je meegebracht.
Hier aan boord hebben wij het uitstekend, zoowat iedere avond fiklm etc.
Nou verder weet ik zoowat niks meer te kwatsen.
Wanneer ik thuis ben alle mondelijks
Veel kussen van mij aan jouw en mij dochtertje

tot kijk

Christ

 

 

briefkaart