gids paginaoverzicht

de apenreizen 1955 - 1965

start - home vervoerenafnemers leveranciers

 

Jonas Salk introduceert

middel tegen polio

 

uit de krant van :

6 maart  1953 -

 

Na  testen op apen, zichzelf en zijn familie en vervolgens twee miljoen kinderen, bleek dat het middel dat Jonas Salk had ontwikkeld effectief was in de bestrijding van polio.

 

Jonas Edward Salk was professor aan de Universiteit van Pittsburgh in de Verenigde Staten. In de jaren veertig werkte hij aan een griepvaccin, het anti-influenza-vaccin.

 

Zijn onderzoeken naar het griepvaccin leidden tot de ontdekking van het poliovaccin. Polio was destijds een van de meest gevreesde (kinder)ziektes.

Salk testte zijn vaccin eerst op apen en later op zieke kinderen. Toen deze tests positief waren, werden de testen uitgebreid en volgde er een nationaal testprogramma in 1954. Twee miljoen kinderen tussen 6 en 9 jaar oud deden hieraan mee.

 

 

 

In het midden van de jaren vijftig vormde kinderverlamming (polio) een enorme bedreiging voor de gezondheid van de wereldbevolking. Er was grote kans op een enorme epidemie die wereldwijd veel slachtoffers zou maken.

 

Gelukkig werd  tijdig  het Salk vaccin uitgevonden waarmee miljoenen ingeënt werden en daardoor beschermd werden tegen polio.

 

Voor het produceren van deze medicijn waren de nieren van apen nodig en de firma C. van Dijk & Zn., als internationaal dierenspecialist,  werd al snel gevraagd om apen te leveren.

 

Wat we achteraf ook denken van deze handel, in het tijdsbeeld van de vijftiger jaren en de problemen met polio,  was het noodzakelijk om apen te leveren en het was een huzarenstukje om aan de plotseling enorme vraag te voldoen.

 

Het legde de firma C. van Dijk & Zn. geen windeieren en dankzij het ondernemerschap van vooral Christ (Q.P.C.1.1.7) van Dijk vloeide er voldoende middelen in de bedrijfskas om het verlieslijdende dierenpark op de been te houden.

 

 

 

Bij de firma C. van Dijk was er intussen een goedwerkende tandem ontstaan. Christ (Q.P.C. 1.1.7) van Dijk en Tiny Kruijssen waren dikke vrienden geworden en uiterst bekwaam in het organiseren van de dierenhandel. Tiny was opgeklommen van ober in het dierenpark (1948) tot transport organisator van de dieren. Christ en Tiny waren de eersten die begrepen dat efficiënt snel transport de slagader zou worden van de dierenhandel in de jaren 50.

Ze ontwikkelden een goed lopend informatiesysteem op alle belangrijke zee en luchthavens en zorgden ervoor dat de goede verstandhoudingen links en rechts onderhouden werden. Het voetballen was daar een onderdeel van. Lees meer: Contacten

Door de aanschaf van eigen internationale timetabels en vluchtschema's konden verbindingen gevonden worden  die de luchtvaartagenten zelf niet konden aanbieden. 

Ze pasten een systeem van tipgeld dat er voor zorgde dat je op de luchthavens met voorrang behandeld werd. Wachttijd was niet goed voor de dieren na een dikwijls lange en stressvolle reis en het welzijn van de dieren diende het welzijn van het bedrijf!

Hetzelfde systeem zorgde ervoor dat je goed op de hoogte bleef van de ontwikkelingen van de concurrenten en altijd de nieuwste contacten kreeg doorgespeeld.