afnemers
apenreizenvervoerenleveranciers

 

 

In de Bisschop Aelenstraat werd een speciaal magazijn ingericht tegenover het bestaande nummer 50 om de apen in te kunnen huisvesten. Dit 'tweede' magazijn is in 1927 gebouwd. Het was lang verhuurd als schoenenfabriek en jarenlang hebben de kinderen katsjouk (couchouc) ballen gemaakt van de schraapsels van het leer.

 

Voordat de apen naar de laboratoria  vervoerd werden ze in quarantaine gehouden en op ziektes gecontroleerd door dierenarts C. van den Brink. Het voedsel werd aangevuld met 'pellets' (samengesteld geperste korrels) zodat de dieren alles kregen wat ze nodig hadden.

 

Het drinksysteem was uiterst modern met waternippels. De apen hadden dat altijd zo door.

 

Dit gebouw werd door iedereen 'dun ààndere kàànt' genoemd. Tilburgs dialect blijft een zeer compacte taal!

 

Het voeren en schoonmaken van plm 2000 apen was geen eenvoudige zaak. Sweetpotatos snijden, rijst koken, pellets toevoegen, eetbakken wassen, bergen apenstront wegscheppen en de muren wassen. Er werd veel 'sip-sop' gebruikt!

 

 

Na een aantal aanloopjaren werd de eerste  charter in eigen beheer uitgevoerd en breidde het klantenbestand van de firma C. van Dijk & Zn. zich snel uit.

 

Recherche et Industrie Thérapeutique (R.I.T.) uit Genval (Vaccin producent)  was een klant die door de persoonlijke benaderingswijze tot een zeer grote afnemer uitgroeide. De onderzoekerer, professor Dr. Kowalsky, smeedde een band met Tiny Kruijssen. Er kwamen wekelijks bestellingen binnen tot ver in de zestiger jaren. Toen Christ (Q.P.C. 1.1.7) van Dijk in 1960 een wereldreis maakte werd er vanuit de Bisschop Aelenstraat ijverig gerapporteerd door Qriel  van Dijk aan zijn vader.(zie brief)

 

Statens Bakteriologiska Laboratorium uit Stockholm was ook zo een grote afnemer en werd soms per luchtzending maar meestal per trein geleverd. Qriel (Q.F.M.1.1.7.3) werd als vorm van voorbereiding op zijn firmantschap als 'hulp' op de transporten meegestuurd.(1959)

 

Prodintorg in Moscou (gevestigd aan de Smolenskaja) wilde andere soorten apen hebben en was een afnemer van Cercopithecus aethiops, meerkatapen, uit  Kenya waar Tom Man onze leverancier was. (zie ook Pietje in Africa)

 

Deze Meerkatapen hadden een grotere 'serum' opbrengst maar dat werd volgens een andere procedé gemaakt. Het was midden in de 'koude' oorlog en het Oostblok wilde geen westerse serum  systeem gebruiken!

 

Alhoewel betaling met deviezen voor Oostbloklanden niet gebruikelijk was kocht Polcoop uit Polen ook apen en  betaalden met deviezen. (Zie ook: ruilhandel)

 

Het serum was wereldwijd nodig. Behringwerke Duitsland, Glaxo Engeland en Koospol Bulgarije hoorden tot de afnemers. Ook aan de USA werd, sporadisch, geleverd. De agent van de firma C. van Dijk & Zn. in New York zat niet op het goede spoor om omvangrijke orders binnen te halen.