De kinderen van
Christ (Q.P.C. 1.1.7) van Dijk


NELLY (P.W.L 1.1.7.1)VAN DIJK

08-06-1938

getrouwd met Ad (A.H.) Stovers

de kinderen: Luuk, Marc en Rob
startstam c dijk
geluid: 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


In 1955 had  Nelly de meisjes Mulo van het Goirke met succes afgemaakt. Ze werd door vader Christ  met open armen ontvangen en opgeleid om Truus Eradus de secretaresse van de firma, op te volgen. In de familie verhoudingen was dit een belangrijke moment. Christ (1.1.7) en Nelly waren toen de enigen die een hogere opleiding hadden gevolgd en uitstekend hun talen spraken en schreven.


Naast Frans, Duits, Engels, Nederlands en Tilburgs volgde Nelly een cursus Spaans. Met dit talen pakket kon Spanje en Mexico met Zuid Amerika bewerkt worden en daaruit kwamen veel nieuwe relaties voort. De Spaanstalige prijslijst was erg berucht op de zaak. Voor zeer veel vogelnamen waren er geen Spaanse equivalenten te vinden en de fantasie moest dikwijls een stukje helpen. De wetenschappelijke Latijnse benamingen verzachtte veel van de mogelijke misverstanden.

Ze wilden alleen door Nelly geholpen worden voor de papieren bij hun zending.  Pezarezi, Vasco Gori, Ascheri, Le Geai Rare, Armand Vreugde (Huis Berden). Haar talen waren goed, ze was snel, efficiënt en vriendelijk. Ze begreep wat de klanten met hun facturen en papieren wilden en sommigen waren toch echte zeurkousen: één factuur voor de Franse Douane, één factuur voor de deviezenbank en één factuur voor de boeken. Allemaal voor dezelfde zending, allemaal verschillend, in vijfvoud met carbon ertussen. Altijd kwamen ze allemaal tegelijk om 5 voor 6. Een echte papierwinkel onder hoogspanning.


foon


Toen het Dierenpark in 1946 werd overgenomen van Burgers was Nelly 8 en genoot zichtbaar met volle  teugen van de dierentuin van onze Pa.


De vrouwen emancipatie moest nog beginnen en veel mensen in de firma van Dijk moesten wennen aan het idee dat secretaresses meer waren dan alleen maar veredelde telefoon en koffie dames.  Vooral de oudere garde, Fons de boekhouder en Ouwe Niek hadden daar de nodige problemen mee. Het maken van vrachtbrieven en andere documenten was tot dan toe de taak van Fons. Hij vond dat de informatie die nodig was om de papieren voor een zending te maken hoogst vertrouwelijk waren. Hij weigerde de dames uit te leggen en voldoende informatie te geven zodat zij het maken van de verzendpapieren konden overnemen. Als op maandag door Fons (1.2.1) en Christ (1.1.7) van Dijk de kas werd opgemaakt van het dierenpark en de firma  mocht er niemand anders bijzijn en werd de deur van het kantoor zeer nadrukkelijke afgesloten.

aD

 


Links op de foto Armand (De Smalle) van Huis Berden en helemaal rechts Cees (H.J.C 1.1.6) van Dijk. Nelly zit in het midden. Het feest was ter gelegenheid van...?

In 1957 was er nog een familie uitbreiding. Spoetnik, een door zijn moeder verstoten Java aapje, werd liefdevol opgenomen. Hij had de vos van moeder Stovers  in zijn kooi waar hij heerlijk op kon slapen.

Na het avondeten was het feest. De tafel werd afgeruimd en Spoetnik werd geleerd hoe hij 'kunstjes' moest doen en dan iets lekkers krijgen.

Lachen en plezier voor de hele familie ook voor de Spoetnik.