gids en paginaoverzicht

Tilburgs natuur Dierenpark - C. van Dijk & Zn.

Truus Eradus

terug naar de werkersstart en home

 
        geboren in dienst  uit dienst
 

Truus

Eradus

G.C.W.

Vazalstraat 50

30-04-1936

01-08-1954

 

 

op de voorgrond Christ (1.1.7) en Tony van Dijk-Haans. Dan Nelly (1.1.7.1) van Dijk en Truus Eradus.

 

1955 Feest in het restaurant van het Dierenpark.

 

 

Op 14 april 2008 reageerde Truus Eradus op de website via haar oud collega Nelly (1.1.7.1) van Dijk

met wie ze samen een aantal jaren het kantoorwerk deed.

From: Truus

To:  Nelly

 

Subject: Re: firma van Dijk


 

Hallo Nelly,

 

Leuk dat je zo snel een antwoord hebt gestuurd op mijn mailtje.

 

Mijn verhalen over mijn van Dijk tijd.

 Ik denk dat er nog wel meer komt bovendrijven en dat geef ik je dan wel door.

B.v. dat ik 's nachts mee naar Schiphol reed om vracht op te halen. Er was een keer een vracht apen in slechte kisten waarvan er een tegen de tijd dat we in Tilburg waren open was gebroken. Een van de apen ontdekte dat het leuk was om op het stuur te springen, dan begon de auto te toeteren. We hebben toen half Tilburg wakker getoeterd. Ook ben ik een keer met Van Zon van Wassing meegereden in een busje. Die keer was het een leeuw geloof ik waarvan de sterkte van de kist erg twijfelachtig was. Voelde me toch niet zo lekker toen.

 

Weet je dat we ook nog gingen schaatsen op het pleintje vlak bij jullie? (leo XIII plein)

Inderdaad herinner ik me die typmachines, stencilmachine en adresseermachine nog waar je inderdaad spierballen voor nodig had. En dan natuurlijk die enorme papierwinkel die nodig was voor de verzendingen.

Ook Armand komt nog sterk voor mijn geest met zijn heerlijke "Antwaarpse" moppen die hij kon vertellen.

En dan die enorme Duitse meneer die volgens ons toen meer op een olifant leek. Weet niet meer hoe hij heette. Hij was altijd wel aardig.

Ook weet ik nog dat er soms vogels opgezet werden en die bracht ik dan af en toe naar het klooster van de Trappisten.

Op een gegeven moment was er een totaal kale witte geelkuif kaketoe die een poos in het bijkeukentje heeft gestaan en door mij verzorgd werd. Zijn veren kwamen terug en ik had hem leren roepen "hallo Truus" later toen hij er weer goed uitzag ging hij naar de dierentuin waar hij achterin van het pad van de ingang een plaatst had gevonden. Als ik dan dat pad opliep de dierentuin in begon dat beestje meteen te roepen, herkende je van verre. Leuk was dat.

Toen hij dood was gegaan mocht ik hem laten opzetten bij de Trappisten en stond als leuke herinnering in Tilburg thuis in de voorkamer. Op een gegeven moment was ik naar kantoor en mijn moeder naar de markt. We hadden een kat die erg gek was met mij en dus jaloers op de vogel. Die heeft toen zijn kans waargenomen en toen we thuiskwamen lag de hele kamer bezaaid met witte en wat gele veertjes en dat was dus het echte einde van de kaketoe.

Dit was het voor deze keer Nelly. Je hoort nog wel van mij.

Groetjes van John en mij,

 

 

Hallo Nelly,

 

Via Corry kreeg ik jouw eml adres en de informatie dat jullie samen bezig zijn geweest met het opzetten van een interessante site over het voormalige Tilburgs dierenpark. Natuurlijk heb ik die onmiddellijk bekeken want ik heb zulke fijne herinneringen aan die tijd. Zoals jullie al melden in jullie verhalen werd iedereen die bij of met de firma werkten altijd meteen opgenomen in de familie.

Ik zal eens in mijn herinneringen duiken en oude foto's bekijken want alles is bijna een mensenleven geleden! Weet dat ik ong. 5 jr. bij jullie gewerkt heb dus een hele tijd en ook meerdere jaren samen met jou maar weet niet exact meer welke jaren dat waren. Waarschijnlijk ben ik in 1953 op kantoor begonnen en in 1958 verandert van baan. We hebben samen nog Spaans gedaan bij Drh. Horsten van de ABN/Amro Bank omdat het gemakkelijker was om dan de correspondentie te verzorgen die o.a. van Zuid-Amerika kwam.

Weet nog dat op een gegeven moment er boven 2 volwassen chimpansees zaten in het achterste hok - een mannetje en een vrouwtje - en dat een van de twee uitgebroken was en het hok van de andere chimp open had gemaakt met de sleutel! Iedereen heeft toen met heel veel lawaai en schreeuwen de chimps weer in hun hok gekregen. Ook was er 's morgens een keer een slang verdwenen. Die werden per meter verkocht!

Er werd gezocht en uiteindelijk bleek hij onder tegen de trap aan te zitten waar men tig keren overheen gelopen was.

Verder was er ook eens een jonge "tamme"cheetah die gewoon op ons kantoor zat. Mevr. Knie (van circus Knie) kwam op bezoek en wilde dat "tamme"beest wel zien. Hij haalde toen plotseling uit en beet haar.

Aan het kantgoorloket kwamen de meest interessante mensen die soms afgebromd werden door een soms knorrige Fons die eigenlijk best een lieve man en bekwame man was.

Daar was prinses Armgard bij b.v. die met chauffeur kwam zien of er nog wolaapjes waren. Daar was ze gek op.

Verder kwam de vader van Pieter van Vollenhove regelmatig op bezoek die in zijn tuin bijzondere eenden wilde hebben.

Ook kregen we regelmatig bezoek van Cees Brusse die bevriend was met Harry. Voor al die gasten daar hadden we dan in een hokje achter het kantoor een koffiezetapparaat waarmee we alle gasten van koffie voorzagen.

Een heel evenement was ook altijd de inventarisatie van de vogels en dieren in het dierenpark.

Na kantoortijd maakte ik een keer in de week samen met jou de kantoren schoon.

Ook heb ik een poos voor de apenvoeding gezorgd boven aan de andere kant van de straat. Vond dat leuk en kreeg instructies hoe ik de gort moest komen en mengen met vitaminen etc. Daar werden dan een soort gehaktballen van gemaakt en aan de beesten gegeven. Als ik daar mee bezig was kwam er altijd een muisje over het aanrecht aangetrippeld en die kreeg steevast een klein balletje. Het stikte daar boven trouwens van de muizen. Zo erg dat ze soms tussen het gaas vast zaten met een volgevreten buikje en dan kwam "Pietje"en maakte ze een kopje kleiner met een flinke klap van zijn schop....

Op weg naar kantoor ging ik altijd via het Piusplein waar Dr. van den Bogaard woonde. De dierenarts die alle "psittacossis" briefjes klaar maakte, nodig bij de verzending van vogels.

Och, al schrijvend komen die verhalen ineens weer naar boven. Grappig.