de verhalen: Markante Rinus

mooie en markante verhalen gids en overzicht paginas start en home

Rinus Lips was een bekende figuur in de Houtstraat en de Bisschop Aelenstraat.  Hij was  geestelijk gehandicapt en uiterst behulpzaam en vriendelijk. Afhankelijk van zijn stemmingen kwam hij bij de firma van Dijk helpen of speulen. Het verschil was hem niet duidelijk. Zijn vader, Toontje Lips, was de stoker van de centrale verwarmingsketel van de magazijnen aan de Bisschop Aelenstraat. 

 

De cokes werden geleverd door Kees Meulensteen en het was veel, vuil en zwaar werk om 100 mud kolen naast de ketel te storten. Rinus hielp natuurlijk mee en zag zo zwart als een neger van het kolengruis. Hij vond het prachtig als iedereen om hem moest lachen.

 

Bij de vriendinnenclub van Nelly (1.1.7.1) en Toet (1.1.7.2) van Dijk was hij zeer geliefd. Bij het rolschaatsen in het magazijn (dat ging lekker op de betonvloer) mocht Rinus in het midden  staan en dan gingen er twee rijen rolschaatsers aan zijn armen hangen. Rinus (hij was oersterk) was de 'spil' tussen  beide 'slierten '. Hij draaide rond, steeds harder  tot de buitenste door de grote snelheid moest lossen en ergens tegen een muur knalde. Een geweldige sensatie.

 

Rinus was wereldkampioen Boeren. Hij kon een boer vanuit de Bisschop Aelenstraat zo hard laten knallen dat de ramen van de Heuvelse Kerk begonnen te rammelen.

 

De foto is genomen in 1953 in de Bisschop Aelenstraat vanaf de trap die naar de etage ging waar Tiny Kruijssen woonde.

Op de achtergrond opa Martin Kruijssen. Daarachter de zijgevel van het magazijn.