terug naar de verhalenterug naar nieuws

brief van Jan Ijpelaar 12-11-2008

Hallo Qriel.

Ik zou je nog iets laten weten over het Tilburgs Dierenpark.

Nou daar gaat ie dan.

Ik heb gewerkt onder Jos Andries, getrouwd met Luus van Dijk.In de jaren dat ik er gewerkt heb zijn pittige en leuke verhalen te vertellen.

Een daarvan is, dat Janus Eijsermans van een klant de vraag kreeg of er ook lagerbier was.Dit was bier met een laag alcohol percentage. Janus gevat als altijd ging naar het buffet

En bracht een gewoon glaasje bier mee, dat hij op de grond zette en vroegIs het zo laag genoeg Mijnheer ?? Dit natuurlijk met algeheel gelach van de andere obers.

Zijn broer Pierre Eijsermans, had ook een Specialiteit, hij had nl. voor zichzelfeen toverpilske, Dat stond altijd bij de bierkranen en was nooit leeg en nooit vol, maar aan het einde van de dag had hij wel zijn sokken vol, oftewel een beetje aangeschoten.

Het begin van de dag was ook een vast ritueel, dan gingen de obers langs Het Dorstig Hert om zich vast een beetje moed in te drinken. Want Jos was wel een

Goede baas, maar onder werktijd in het Zomerseizoen werd er geen alcohol geschonken.Wel een Twaalfuurtje een Zesuurtje en een Terrasveegpilske, maar daar hield het dan Ook mee op. Dus na afloop gingen de obers dus ook nog even naar Het Hert, alwaar De obers een gezamenlijke rekening hadden die heette ONS en werd gezamenlijk betaald.

Ze gingen ook wel eens langs bij de Jonge Niek die langs het achterpad woonde Die had ook altijd wel iets onder de kurk.

Maar los van dit alles, moest er in het Hoogseizoen hard en lang gewerkt worden.

Dagen van 12 uur of meer waren maar heel gewoon, dan moest alle hens aan dek,en werkte iedereen in de familie mee zoals Jos, Luus, zoon Nic zijn verloofde Jose, zuster Ellie schoonzoon Wim v.d.Linde en bij de kelners ook de vrouwen zoals Mena de vrouw Van Lex van Broekhoven de zus van Mena Aat, de geboeders Pullens ook wel Smallegange genoemd, vanwege het postuur.En zo nog vele anderen.

De obers hadden ook glazenophalers in dienst, die ze ook uit eigen zak betaalden zoals Bruintje een heel rap manneke die later een heel goede Chef de Rang is geworden, deze gazen ophalers heetten met een deftig woord Debrasseur.

In de winter was er zoals op de site gezegd een biljart en toepclub waarvan ook Fransje Naaijkens lid was. Die was van de Volkswagendealer en had het benzinestation aan de Bredaseweg. Deze Frans presteerde het om op een avond na het nuttigen van wat alcoholische Versnaperingen zijn Kevertje voor de openstaande deuren van het Restaurant neer te zetten, waarna hij naar binnenreed tot op vijf cm. Afstand van het Buffet.

Helaas kon hij niet meer achteruit terug rijden waarna er geduwd moest worden.

Heb je hier iets aan ? zo niet gooi het dan maar weg.

Schiet me nog iets te binnen laat ik het weten.

 

Groeten Jan IJpelaar.