boltelegramstart en home
gids en pagina overzicht van de websitecd 

Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

 

 

Per telegraafsleutel verzenden,3 piepjes is een letter, letter per letter, gebeurde tot ongeveer 1950, daarna kwamen de telex-achtige machines in gebruik.

Het telegraafkantoor. Op het hoogtepunt

van deze techniek waren 12 kantoren

in Nederland

 

 

 

Telegrammen

 

 

 

Staatsbedrijf der PTT, Post Telegraaf Telefoon.

Telegraferen is nu verleden tijd maar zonder telegraaf zou de firma van Dijk echter nooit een wereldspeler geworden zijn. 's Morgens werd de post uit de bus gehaald en eerbiedig bij Christ (1.1.7) op zijn bureau gelegd. De post ging open, Fons van Dijk kreeg de enveloppen voor de postzegels.  Christ begon de telegrammen op te stellen op de blocnotes die hij van Commercial Cables had gekregen.

 

commercial

 

Rond half twaalf ging de eerste lading naar de secretaresse Die begon te controleren of het leesbaar en begrijpelijk was voor haar.  Dan de telefoon, 009 gedraaid en wachten maar en opnieuw draaien want het was er altijd druk bij het telegraafkantoor. Veel geroezemoes op de achtergrond. (afbeelding links)

 

'Goedemorgen U spreekt met de firma van Dijk ik heb 22 telegrammen voor U'

'geeft U de eerste maar'

'de eerste is bestemd voor: Starbird te New York.'

'wilt u dat even spellen'

'hij is bestemd voor: S van Simon, T van Theodoor, a van Anton de R van Richard de B van Bernhard de I van Isaac de R van Richard en de D van Dirk.'

'de plaats van bestemming alstublief'

'New York'

'in welk land?''

'de Verenigde staten van America'

'wat is de inhoud van het telegram?'

'shipping 700 saturday KL 567

''wilt u dat spellen?' 

de S van Simon, de H van Harrie, de I van Isaac, de P van Pieter nogmaals de P van Pieter....

en zo voort...........

 

De ondertekening (afzender) was altijd 'Zoopark'.

 

Met 22 telegrammen  was je dus dik een uur zoet. Het grote aantal dierennamen (in 4 talen), leidde onvermijdelijk tot misverstanden en dan was letter voor letter spellen de enige oplossing.

 

Met een stuk of tien namen voor een flinke bestelling was de concentratie snel verloren, probeer maar eens letter voor letter spellen, op de telegram methode: Phoenicopterus chilensis, Amazone amazonica, Cercopithecus aethiops........

 

En om half zes kon je dan nog een keer beginnen. Alle verstuurde telegrammen werden ook in een soort 'back-up' boek geschreven zodat je wist wat je verstuurd had! Gemiddeld was hier iemand een halve dag mee kwijt. Zoopark, het telegramadres,  werd  synoniem voor het bedrijf in het buitenland. Zelfs een adressering als Zoopark Holland in werd afgeleverd.

 

Het verzenden van zoveel telegrammen, riep natuurlijk veel antwoorden en reacties op en je kreeg per dag telefonisch dus ook zo'n aantal telegrammen binnen