Geldteller Afrika Transporten

start-homegids-alle webpagina'sterug naar C. vcan Dijk & Zn.

de ms. Rijnkerk

 

 

 

 

Lou Peters, geboren in Apeldoorn, was een koloniaal in hart en nieren. Hij woonde en hield bedrijf in Arusha-Tanganyka . Jagen en dieren vangen waren zijn lust en zijn leven.

 

Hier staat Lou uiterst rechts aan boord van de ms Rijnkerk in 1951. Links Dr. van Doorn, curator van Diergaarde Blijdorp en midden Christ (1.1.7) van Dijk.

 

Vol trots laten Christ en Lou de dieren zien aan C. van Doorn.

1953 Aldebra schildpadden

Op de foto hierboven enige jaren later met een transport met Aldabra reuzen Schildpadden. Christ (1.1.7) van Dijk op de achtergrond.

 

 


 

 


Lou Peters kwam minstens 2 x per jaar naar Nederland en was graag bij Christ (1.1.1.7) van Dijk in huis en. Grote indruk maakte Lou op de kinderen. Qriel (1.1.7.3) was helemaal weg van  de verhalen over Afrika en de stoere verschijning van Lou. Groot, sterk, een stem als een scheepstoeter en zwaar behaarde armen. Bewonderend vroeg Qriel wat je moest doen om zulk mooi haar op je armen te krijgen. Het advies: twee weken lang elke dag kippenstront erop smeren. Qriel dook bij oma Haans  kippenhok in, smeerde zijn armen vol. Hij probeerde enkele dagen uit het zicht zijn familie te blijven totdat de stank zo erg was dat zijn moeder hem greep, zijn trui uittrok en hem en hem met een borstel en groene zeep afschrobde.


Lou Peeters jr

Louis Peters hier op hun farm in Arushu bij een geschoten waterbuffel. Plm. 1954


Lou Peters had twee zonen Louis en Henk. Na een zakelijke 'clash' met Christ van Dijk over de afwikkeling van een transport heeft Louis in 1963 in Tilburg een vogel import opgezet in de Langestraat onder de naam 'Mawingo' om de vogels uit Tanganyka rechstreeks in Nederland te verkopen.  In 1964 brandde het bedrijf tot de grond toe af en vertrok Louis met de noorderzon.

 

 

 

Grote transporten per boot waren toen de enige manier om grote dieren naar Europa te krijgen. Zebra's, Gnu's, Giraffen, Reuzenschildpadden uit Zanzibar, Kroonkraanvlogels en Secretaris vogels. Voor de hoefdieren waren er strenge gezondheidsregels zoals langdurige quarantaine met bloedmonster ter controle  op veeziekten. Quarantaines waren dikwijls in Nederland niet beschikbaar. Windhoek en Tanganijka,  hadden quarantaines die door Nederland goedgekeurd waren. Alle andere Afrikaanse landen hadden geen goedgekeurde quarantaines.

 

Grote hoeveelheden Agapornissen werden vanuit Arusha in Nederland ge´mporteerd. Voornamelijk Agapornis fischeri en Agapornis personata, soms ook andere zeldzamere soorten zoals Agapornis lilleane. In de jaren 60 is er een een deelcharter geweest naar Arusha  waar Harry (1.1.1.2) van Dijk voor de firma mee meereisde. Dit transport bestond voornamelijk uit agapornissen

 

De Firma Schulz en de firma Delffs voeren elk jaar tweemaal met een transport vanuit Windhoek naar Europa. De heer Schulz was een vriend van dr Tieneman van Tierpark Duisburg en ook van Christ van Dijk want dr. Tieneman was een vriend van Christ van Dijk. 

 

 

 

 

Op de foto (1952) staan van links naar rechts: Anne Marie Tieneman, Schultz uit Windhoek,  Frau Tieneman, Tony van Dijk-Hans, een zoon  van Tieneman en op de voorgrond Dr.Tieneman met  een ander kind op de arm. De foto is gemaakt  in de dierentuin van Duisburg.