gids

de Beekse Bergen
startpagina stamboom
leeuw  

Becht

Nieuw licht op de zaak.

In augustus 2008, vertelde John Rens dat

er een boek was waarin de relatie tussen Chipperfield en de Gemeente Tilburg uit de doeken werd gedaan.  Hieronder staat een afbeelding van het boek. Een samenvatting van de belangrijkste constateringen:


boek


 

 

Zo begon het.

De directie van het Dierenpark werd uitgenodigd om op 1 November 1967 aanwezig te zijn bij een ontvangst op het stadhuis  ter ere van de Australische ambassadeur. De firma had veel contacten met Australië.

 

Tijdens deze ontvangst werd Qriel (Q.F.M. 1.1.7.3) van Dijk als jongste firmant voorgesteld aan burgemeester Becht. (Op de foto links Qriel en rechts Burgemeester Becht). Alleen Christ (Q.P.C.1.1.7) en Qriel waren op de uitnodiging ingegaan. De andere twee firmanten Nico (N.C. 1.1.1.) en Harrie (H.A. 1.1.1.2) van Dijk waren niet gecharmeerd van dit soort bijeenkomsten en gingen niet mee.

 

De burgemeester opende het gesprek : 'mijnheer van Dijk, u bent van de jongste generatie u heeft vast wel een goed idee voor de Beekse Bergen'. De zandafgraving aan de Hilvarenbeekse weg werd strandbad en om dat te bekostigen wilde hij een toeristische attractie. De zandwinning daar liep op zijn eind en aan de overkant van de Hilvarenbeekseweg lag een groot terrein en daar was plaats voor een een rendabele onderneming.

 

De suggestie van Qriel om er een Safaripark van de te maken resulteerde in een zeer nieuwsgierige en enthousiaste  reactie: of er dezelfde middag nog een  proeftekening met uitleg op zijn kabinet kon komen.  Die middag tekende Qriel een ruwe schets op een rol pakpapier en het idee werd per brief uiteengezet. Dezelfde middag om 16.00 uur was het verhaal op het kabinet van burgemeester Becht zoals hij had verzocht.

 

 

Al op 23 November was er een uitgebreide bespreking (zie verslag) met het bestuur van de Beekse Bergen. Nadat de intentie was uitgesproken om met elkaar in zee te gaan, vlogen de directeur van Publieke werken, de financiële man van de Gemeente en Qriel (Q.F.M. 1.1.7.3) naar Engeland om daar te gaan kijken bij een safaripark van de heer Chipperfield. Naast dit safaripark exploiteerde Chipperfield ook een groot circus.

 

Naarmate de onderhandelingen vorderden werden ook de financiële onderbouwingen op tafel gelegd. Er werd door van Dijk een principe voorstel gemaakt. om de exploitatie op 50 50- basis te doen en de Gemeente zou het safaripark bouwen onder de voorwaarde dat de familie van Dijk voldoende onderpand kon geven om als financieel gelijkwaardige partner de deal te kunnen sluiten. Het dierenpark zou dus als onderpand door de familie worden ingebracht.

 

Er ontstond een tweestrijd onder de firmanten. Christ  (Q.P.C 1.1.7) en Qriel (Q.F.M. 1.1.7.3) waren het in principe met dit voorstel eens en wilden een aparte vennootschap oprichten met het park als onderpand. De rest van het bedrijf bleef er dan buiten! Nico (N.C.1.1.1)  was begin 1967 overleden en Harrie (H.A 1.1.1.2) ging niet akkoord. Het firmacontract voorzag niet in een dergelijke situatie.

 

Inmiddels had de Gemeente, die lucht hafd gekregen van de problemen bij van Dijk,  de onderhandelingen met de firma van Dijk opgeschort en was een overeenkomst aangegaan met Chipperfield die de nieuwe exploitant van het safaripark Beekse Bergen werd.

 

Het door de firma van Dijk aangespannen proces werd bij de kantonrechter verloren. Er werd hoger beroep ingesteld. Voordat de uitspraak in hoger beroep er was, besloot de jongste firmant, Qriel (Q.F.M. 1.1.7.3) in 1968, voor zichzelf te beginnen als vogel- en dierenhandel 'Eurobird'. Hij stapte uit de firma.  In 1969 stopte ook Christ (Q.P.C 1.1.7) en werd als firmant uitgekocht.