Als er over restaurant dierenpark gesproken wordt, zijn dit de eerste namen die onmiddellijk boven komen; Jos en Luus Andries van Dijk, Pierre Ijzermans en Christ Wagemakers. Zij waren de belangrijkste mensen die het restaurant lieten draaien.
Het restaurant was alleen in het zomerseizoen open. De familie Andries woonde er in de zomer ook. Op de plattegrond is te zien dat de slaapkamer links achter de keuken was gebouwd samen met de uitbreiding van het restaurant met een 'luxe' toiletgroep.
Jos had de leiding, Luus de huishoudelijke dienst en Christ Wagemakers was de keukenchef. Natuurlijk ook een hele reeks seizoenhulpen, obers en koks. De meesten zijn te vinden op de lijst van de werkers. In de winter ging Jos Andries voor de firma kanaries opkopen. |
Hier een blik, vanaf de buiten toilettengroep, over het terras op het zand in de richting van de hoofdpad.
|
Op de foto hieronder het betegelde terras. De bediening was in de de jaren vijftig nog zeer chique en de obers moesten hun geld verdienen met fooien en bedieningsgeld wat toen nog niet in de consumptieprijzen was inbegrepen. Obers hadden een bescheiden garantie loon en moesten het van de fooien hebben.
Pierre Ijzermans bedient hier Mini Kuijlen
dochter van Marie Kuijlen-van Dijk
(1.1.3).
|
Verhaal van Jan Ijpelaar: Klik hier
|
|
Ouwe
Niek,
Er waren
3 verschillende terrassen. Op het betegelde terras was bediening op het aangrenzende
zand terras tussen de bomen was het zelfbediening en op het zandterras aan de
andere kant bij de dienstpad was consumptie niet verplicht en konden
schoolreisjes hun boterhammetjes opeten. Daar was aan de achterkant van de
keuken ook een friet luikje waar je een zak patat kon kopen.
|
|
De kassa in het restaurant was een enorm bakbeest van NCR en er konden wel 9 obers gelijktijdig onder een eigen nummer werken. De ober sloeg de bedragen van zijn bestelling aan en ging met de bon langs het buffet waar altijd minstens 3 man achter stonden. Hij annonceerde zijn bestelling en begon de nodige glazen op zijn plateau te zetten. De koffie ging er het laatst op dan bleef hij warm.
's Avonds bij het afrekenen werd het totaal van zijn omzet afgedraaid en moest dat geld afgedragen worden aan de kastelein of de boekhouder. Wat er over was mocht hij houden dat was de fooi en bedieningsgeld.
Grote onenigheid ontstond als er een 'nieuwe' ober bijliep die zijn bestellingen op het nummer van zijn collega intikte. Er zat dan niets anders op dan van alle obers samen de omzet op te tellen. Alle beurzen werden opgeteld en het totale bediening en fooiengeld bepaald. Er werd dan hoofdelijk gedeeld. De harde werkers die meer omzet en fooi hadden gekregen, vonden dat niet leuk.
|
|